loadingimg

Wczytuję dane...
powrót do poprzedniej strony
Dzika Kuchnia
Dzika Kuchnia
Dzika Kuchnia
Dzika Kuchnia
Dzika Kuchnia
Dzika Kuchnia
Dzika Kuchnia
Dzika Kuchnia
Dzika Kuchnia
Promocja
Dzika Kuchnia
Produkt dostępny!
średnia: 0.0  ocen: 0

Realizacja zamówienia: 1 dni

Waga produktu: 2 kg

KUP TERAZ!
Cena:50,00 PLN
64,90 PLN
Oszczędzasz: 14.90 PLN
Koszt wysyłki od: 14.00 PLN
  • Opis produktu

Dzika kuchnia (okładka twarda)
Autor: Łuczaj Łukasz
Wydawnictwo:     Wydawnictwo Nasza Księgarnia
Data premiery:     2018-07-25
Liczba stron:     320

Zielnik i książka kucharska w jednym!

To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach.

W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowo-mniszkowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną.

Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie, zaczerpnięte ze zbioru felietonów "W dziką stronę".

"Ta książka, jak i cała praca Łukasza, jest niesamowitą inspiracją do tworzenia współczesnej kuchni. Warto poznać tajniki natury i tkwiący w niej potencjał…"
Wojciech Modest Amaro, 1*Michelin Star, Atelier Amaro *

"Bez problemu identyfikujemy setki produktów w supermarkecie, natomiast znalezienie jedzenia na łące lub w lesie wydaje się niemożliwe. Łukasz Łuczaj przywraca nam bogactwo gatunków roślin, które służyły wielu pokoleniom. Sprawia, że tajemniczy, bezimienny gąszcz staje się rozpoznawalny, oswojony i smaczny."
Agnieszka Kręglicka, restauratorka, felietonistka


Powyższy opis pochodzi od wydawcy.